diumenge, 26 de juny del 2011

Adons (Lleida)

Al llibre d'en Mata-Perellò s'hi fan referencies a una mina i altre lloc, pero res de referència a les epidotes.
En la anterior visita havia vist que els del MOPU havien fet servir ofites amb força epidota per fer la carretera, així que havia suspitat hi hagues algun punt interessant epr trobar a la serra de Gervás, que es propera.

De fet, sembla que hi han força punts amb ofites. El que tenim a Casterner, que queda a uns 3 km, el del Malpàs, a uns 10 km, a Saroca de Bellera, i altres que fins ara no he estudit. Alguns en punts força cop accessibles, com es el cas del pont del diable.

A la carretera vaig trobar el primer indici. Al material del tall que hi ha a la entrada del poble havien sortit mostres, algunes prometien, pero totes molt fetes pols ja que havien passat camions, ... en fi, només la mostra.
A la carretera hi havia un revol on van apareixer els primers cristalls, pero plans ja que no tenien lloc per creixement, d'uns 2 cm. Eren prou grosos. En fi, s'havia de trobar en algun punt de la vall d'Adons i a base de pasejar molt per la zona i cercar les montanyes properes a Sant Gervàs  finalment vaig trobar-la un pont on van sortir mostres fresques.

Tall del MOPU per extreure material. poca cosa surt més enllà de senyals. Havia alguna beta de asbestos


Vista del poble des de la entrada


A l'aflorament.

Petit forat per veure si sortia el que es veia a la superfície.


Es pot veure el tamany dels cristalls, molt, pero que molt meteoritzats. Fa molts anys que son a l'exterior.




Vistes des de Corroncui del poble d'Adons





dissabte, 25 de juny del 2011

Adons - Mas del Gras (Lleida)

Havia estat a Adons i havia trobat alguna senyal de Epidotes. En realitat la roca base era totalment igual a la existent a Casterner de les Olles.

En una visita a Viu vam trobar a un avi que coneixia el lloc i vam estar comentar com arribar-hi. El fet que hagues trobat les senyals a la visita d'Adons a una antiga extracció i que l'avi em parles de la ruta va fer que tornes a veure que hi havia al lloc.


Abans d'arribar vaig trobar-me amb la desviació cap a la granja del germà de Puyol (FCB) que domina les granjes de la zona, quasi tot el bestià es d'ells, en fi, pasta es pasta.
En el cami havia una retallada que havien fet els del MOPU per fer la carretera y allà vaig veure el material a estudiar. Suposo que deu ser Prehnita, pero no esta gens clar. El fet de la forma recorda molt a la Estilbita, pero caldrà analitzar-ho



El lloc es fo´ça petit i tenia una part alta on vaig trobar l'aflorament. Difícil de treballar i amb risc de que caigui tot el bosc al cap.



Els bolos tenien mostres, pero poc significatives. Van sortir poques peces i molt brutes de fanc, que no va sortir ni amb hexamentafosfat.


Hi haurà que veure que es i que podem treure entre mig de totes aquestes ofites.

Més envadant, altre tall de extracció de calcari amb unes grans betes de calcites cristalitzaces, pero fetes pols per un moviment tectònic posterior. Mols meteoritzades, tot i estar dins la roca. Vaig trobar un gran cristall de calcita de 4 cm, i una geoda amb cristalls petits pero individuals molt cristal·lins.


dimecres, 22 de juny del 2011

Montalban i Castel de Cabra (Terol)

La visita, d'un dia, va ser productiva. El viatge llarc des de Barcelona, molt planificat i ja controlat amb el street view de Google, ens va portar directament al lloc.

Es tracta d'un barranc al costat de la N211, tot just darrera una antiga fabrica de teules (La Tejera). Es tracta de lignits sulfurosos en combustió que han produit cristall de guix entre ells. Es fan servir a la central tèrmina de Andorra (Teruel) i te força lloc d'extracció. També Castel de Cabra era una antiga extracció.

L'aflorament te un accés a partir de la Tejera, cal pujar pel riu no permanent cap a munt fins trobar les extraccions de lignits.

Havia plogut, així que el terreny era fàcil de picar, prou tou, i els cristall, alguns força bons, eren visibles.




A Castel de Cabra, vam fer una curta visita per veure el lloc. Ja portem molt de material i es simplement una visita de localització.


divendres, 3 de juny del 2011

Montardit de Dalt (Lleida)

Feia dies que haviem dit que desapareixeria i es en aquesta data quan finalment han tret totalment el talud i ha desaparegut tota la beta de les analcimes i altres zeolites.

No crec surti res mes ja que la part inferiror, que he vist posteriorment, no te cap senyal de la beta.

El que si es cert es que amb la moguda final han sortit algunes peces interessants. Llàstima de no haver estat un parell de setmanes abans que segur havien sortit de bones.

Així es com esta en aquesta data




tot el talud esta en runes i ja han iniciat el forat sota el pla de terra.



Van quedar alguns bolos grosos que van donar força de si i on van sortir peces interesants. Alguna a la vitrina com la peça més grosa que havia trobat.


Altres molt cristal·lines